0

Parkeringsförbud

Parkeringsförbud är viktigt för att säkerställa säkerheten och framkomligheten i trafiken. Här är en sammanfattning av reglerna och undantagen:

Allmänna regler för parkeringsförbud:

  • Parkeringsförbud gäller vid vissa vägmärken, särskilt vägmärket för parkeringsförbud (C35).
  • Stanna vid parkeringsförbud: Du får stanna för att på- eller avstiga passagerare samt för i- eller urlastning av gods, men du får inte stanna för att vänta på passagerare eller för att parkera bilen.

Platser där det alltid råder parkeringsförbud (utan vägmärke):

  1. Huvudled: Du får inte parkera på en huvudled.
  2. Järnvägskorsning/spårvägskorsning: Du får inte parkera närmare än 30 meter före eller efter en järnvägskorsning eller en korsning med spårväg.
  3. Busshållplats: Du får inte parkera på en busshållplats för buss eller spårvagn, 20 meter före och 5 meter efter hållplatsmärket. Om det finns en gul streckad linje längs trottoar- eller vägkanten gäller förbudet på detta område.
    • Undantag: Du får stanna för på- eller avstigning om du inte hindrar busstrafiken, men du får inte stanna för i- eller urlastning.
  4. Gul streckad linje: Du får inte parkera där det finns en gul streckad linje längs trottoar- eller vägkanten.
  5. Mötesplats: Du får inte parkera på en mötesplats.
  6. Parkeringsruta: Du får inte parkera så att något hjul på bilen är utanför din parkeringsruta.
  7. Hindra tillgång: Du får inte parkera och hindra någon att komma till eller från sin fastighet eller att komma in i sitt fordon.
  8. Dubbelparkering: Du får inte dubbelparkera, det vill säga parkera bredvid en annan bil, container eller liknande på en körbana.
  9. Gågata eller gångfartsområde: Du får inte parkera på en gågata eller i ett gångfartsområde.
  10. Förbud mot stanna: Du får inte parkera på platser där det råder förbud att stanna.

Privat parkeringsplats:

  • Vid parkering på en privat parkeringsplats kan andra regler gälla. Det är alltid bäst att kontrollera så att hela bilen är innanför parkeringsrutan.