Tillbaka till: Teoriboken
Egen uppkörning – förberedelse inför Körprovet
Testa dina körkunskaper
Egen uppkörning är den sista förberedelsen innan det riktiga körprovet. Tillsammans med din trafiklärare eller handledare bestämmer du när du är redo för att genomföra en utbildningskontroll. Den största skillnaden från tidigare körningar är att du nu ska klara uppgifterna helt självständigt. Om du behöver hjälp under uppkörningen, är du inte riktigt klar för provet ännu.
Trafikverket har ett specifikt upplägg för de områden som bedöms under det riktiga körprovet. Vi rekommenderar att ni går igenom dessa områden på egen uppkörning för att vara väl förberedda. Här är en sammanfattning av Trafikverkets bedömningskriterier:
Fordonskännedom
Du ska kunna genomföra en säkerhetskontroll på bilen, till exempel kontroll av belysning, däck och motorolja. Du ska även förstå riskerna som kan uppstå om bilen inte fungerar som den ska.
Manövrering
Du ska kunna hantera bilen på ett säkert sätt, exempelvis genom att använda pedalerna korrekt. Du ska också kunna styra bilen både vid rak körning och när du svänger, samt backa och parkera på ett naturligt sätt. Under körningen ska du kunna justera reglage, som att ändra värmen eller använda vindrutetorkarna.
Miljö och sparsam körning
Du ska kunna planera din körning så att du undviker onödiga stopp och kör så effektivt som möjligt.
Trafikregler
Du ska känna till och följa trafikreglerna på ett naturligt sätt så att du kan samverka effektivt med andra trafikanter.
Trafiksäkerhet och beteende
Du ska vara uppmärksam under körningen och anpassa ditt körsätt efter det du ser. Det innebär att du ska veta när och var du ska titta i olika trafiksituationer, identifiera risker i trafiken och planera din körning så att du är beredd på oförutsedda situationer. Du ska också anpassa din hastighet efter sikt, väglag och trafik.
Vid körning ska du placera bilen korrekt på vägen, till exempel vid svängar eller när du väljer körfält. Du ska alltid köra med säkerhetsmarginaler och veta hur du anpassar avståndet till andra trafikanter och stillastående fordon. Blinkers ska användas tydligt och i god tid.
Enbart manuell växling
Du ska kunna välja den växel som är mest lämplig för trafiksituationen och säker körning.